De uråldriga hundarna - Spetsar och urhundar

Enligt den internationella kennelfederationen (FCI) så finns det tio olika grupperingar av erkända hundraser. Inom dessa grupper finns det totalt 363 olika hundraser!

I den här artikeln tänkte vi fördjupa oss i den grupp där världens äldsta hundraser återfinns, nämligen spets- och urhundsgruppen. I den här gruppen finns det 63 erkända hundraser där du hittar bland annat den kända siberian husky, pomeranian eller vår inhemska lapphund. Spetshundarna härstammar enligt FCI från Tyskland och är direkta ättlingar till vargen. Det är väldigt fina hundar med mycket energi och glädje.

Pomeranian

Även den populära pomeranian tillhör denna grupp av hundar!

Karaktärsdrag och ytterliggare indelningar

De karaktärsdrag som dessa hundar har är ett pilformat kranie, spetsiga utstående öron och en krökt svans som lägger sig över hundens rygg. Inom gruppen finns även uppdelningar i 7 sektioner utifrån användningsområde och härkomst; 

  1. Nordliga slädhundsspetsar, exempelvis siberian husky eller samojed.
  2. Nordliga jaktspetsar, exempelvis jämthund eller norsk älghund.
  3. Nordliga gårdsspetsar och vallande spetsar, exempelvis svensk lapphund eller isländsk fårhund.
  4. Europeiska spetsar, exempelvis pomeranian eller tysk spets.
  5. Asiatiska spetsar och närstående raser, exempelvis chow chow eller japansk spets.
  6. Hundar av urhundstyp, exempelvis faraohund eller mexikansk nakenhund.
  7. Jagande hundar av urhundstyp, exempelvis Taiwan dog eller podenco ibicenco.

Siberian husky

En siberian husky kräver mycket aktivering av olika slag för att må bra i kropp och psyke.

Det typiska spetsbeteendet

Spetshundar älskar spring och lek. Det förekommer flera rena draghundsraser inom gruppen och de är tåliga hundar som är fulla av energi. Tack vare deras tjocka päls är de gärna ute året om, kyla och regn sätter inga stopp här inte! Spetsarna är lojala hundar, som går mycket bra ihop med människor och andra djur. Spetshundarna har använts som drag-, vall-, jakt-, och gårdshundar väldigt länge och har levt med människan här i Sverige sedan stenåldern. Idag är det också en väldigt populär familje- och sällskapshund.

Motion och aktivitet

Behovet av motion är generellt sett stort även om det såklart varierar med ras, ålder och storlek. De mindre raserna har inte lika stark arbetsinstinkt men de klassiska draghundarna som Siberian Husky har ett stort behov av rejäl fysisk aktivitet. Spetsarna är till följd av sin tjocka päls inte överdrivet förtjusta i att bada, flera har svårt att klara av det då de blir tunga i vatten. Men att springa, dra och arbeta trots riktigt låga temperaturer är sällan några problem. Den tjocka pälsen innebär också att spetsarna har lätt att bli överhettade om de är igång en varm dag, du bör därför rasta och motionera din spetshund under dygnets svalare timmar.

Päls och skötsel

Japansk spets

Tack vare sin dubbelpäls håller den japanska spetsen sig vit trots regn och rusk.

En tjock päls kan vara avskräckande för vissa i tron om att det innebär mycket arbete, men låt dig inte luras. Spetshundarnas päls är relativt lättskött. Det viktiga är att regelbundet borsta pälsen varje vecka så ska du inte möta allt för stora hinder.  Att hålla koll på när fällsäsongen slår in är a och o, då behöver dessa hundar borstas dagligen för att få bukt på all päls som släpper.  

De flesta hundar ur denna grupp har en så kallad dubbelpäls, vilket innebär att närmast huden finns ett lager av "underull" som omsluts av ett yttre lager av längre och mer spridd päls. "Underullen" hjälper till att reglera värme och kyla och det yttre lagret håller fukt och smuts borta. Det är tack vare den här typen av päls som många spetsars skötsel är relativt simpel. Även hundar som har vit päls tenderar att hålla sig vita utan ingrepp av duschen, detta då smuts släpper från det yttre lagret av sig självt när den torkar. Även den kända "hunddoften" är den här pälstypen fri från. 

Det kan vara bra att då och då bada spetshundarna för att hjälpa pälsen att hålla sig fräsch, men du ska aldrig raka en hund som har dubbelpäls! Det kan förstöra pälsens funktion och vara rent skadligt för din hund, även när det är väldigt varmt ute.

Passar Spetsen dig?

Spetshundar kräver först och främst motion, ju större ras desto mer aktivitet. Det ställer krav på dig som ägare att ha möjligheten att låta din hund träna, spring och göra av med energi. Spetsarna går som sagt bra ihop med andra djur och människor, både barn och vuxna. De är utmärkta sällskapshundar och flera raser har hög arbetsinstinkt. Det finns med andra ord en spetshund för alla. De är fantastiskt djur och om de ges rätt förutsättningar kan de blir oerhört duktiga i både träning, arbete och utställning.